Bemutatkozunk

Kedves Diákok! Kedves Pedagógus Kollégák

A Klebelsberg Központ elnökeként szeretném meghívni Önöket egy olyan, a matematikához kapcsolódó csapatversenyen történő részvételre, amelyet immár a második alkalommal rendez meg a Klebelsberg Központ a Dunaújvárosi Egyetemmel közösen. A megmérettetés a kreativitást, a digitális eszközhasználatot, a problémamegoldó gondolkodást és a kooperációt helyezi a középpontba.

Hiszek abban, hogy a versenyzés öröme nem elsősorban a másik legyőzéséből, hanem önmagunk korlátainak átlépéséből, teljesítményünkből és a közös munka élményeiből fakad. A mai középiskolás korosztály számára természetes dolog az okos eszközök használata, ez a hétköznapjaik részévé vált. Ezt lehet jónak tartani és kárhoztatni is, de a tényt tudomásul kell vennünk. A Matech versennyel nem csak azokat a diákokat kívánjuk megszólítani, akik a legjobb eredményeket érik el a tantárgyból, hanem mindenki mást is, aki érdeklődik a logikai úton megoldható feladatok iránt, szeret játszani, alkotni, és nem fél mindehhez mobiltelefont, tabletet vagy éppen kamerát felhasználni.

Olyan utazásra hívom a 10-11. évfolyamos diákokat, amelyen garantált a jó szórakozás, a csapattagokkal közös élmények megszerzése. Aki figyelemmel kísérte az előző tanévben megrendezett versenyt, az tudja, hogy nem oldalak sokaságát megtöltő száraz feladatokat fogunk megoldatni a résztvevő csapatokkal. Azt kérjük mindenkitől, aki belevág ebbe a kalandba, hogy merjen kreatívan gondolkodni, valósítsa meg az ötleteit, amelyek az egyes problémák megoldásához közelebb vezethetik. A versenyen történő eredményes szerepléshez természetesen szükség van a matematikai alapismeretekre is, de a hangsúly a gondolkodás fejlesztésén, az élményalapú tanuláson és a kooperáción van. Sokat beszélünk a jelenség alapú oktatás fontosságáról, a személyre szabott pedagógiai munkáról, a tanulók érdeklődésének felkeltéséről, a tehetségazonosításról. Ehhez a feladathoz a Klebelsberg Központ – sok más program mellett – a MaTech Verseny folytatásával is szeretne hozzájárulni. A tavalyi tanévben több mint 500 csapattal vágtunk bele a nagy kalandba, reményeim szerint az idei tanévben is sikerül minél több középiskolás diákot és az őket tanító kollégát megszólítani a versennyel, amely nemcsak teljesítményt vár el tőlük, de az élményalapú tanulás örömét, a kreativitásból születő alkotás izgalmát is biztosítani fogja számukra.

Szeretettel várok mindenkit az idei tanév egyik legizgalmasabb kalandjára!
Hajnal Gabriella
elnök
Klebelsberg Központ

A verseny szervezésében partner:
Dunaújvárosi Egyetem